Krizė: kaip iššūkiai versle gali tapti verslo varomąja jėga.

 

 

 

 

Diana – įmonės Pradėk verslą paprastai vystytoja ir vadovė. Ši įmonė gimė iš dviejų žmonių giluminio noro padėti smulkiam, vidutiniam verslui jo pradžioje. Pirmųjų penkerių metų pradžios itin reikšmingos ir daug ką lemiančios Jūsų verslui. Dalinasi Diana. 

Iš beveik 10 metų smulkaus verslo konsultavimo patirties, Diana gali įvardinti pagrindinę priežastį, dėl ko pradedančio verslo sėkmės istorija gali tapti nesėkmės istorija – tai verslo finansinio planavimo įgūdžių kompetencijos stokos. Versle būtina mokytis „Verslo kalbos“, kuri yra „skaičių kalba“.

Pokalbyje Diana papasakos, kaip iššūkius versle galima paversti privalumais ir perkelti jūsų kuriamą veiklą į kitą lygmenį.

Esminis atsakymas, kodėl krizė gali tapti verslo varomąja jėga slypi apibrėžime: Krizė (nuo sen. gr. κρίσις = krisis[1]) – sprendimas, lemiamas įvykis, staigus pasikeitimas. Krizė = galimybių metas. Kas mūsų nesunaikina, tas padaro stipresniais.

Tikrai nemaža dalis verslų išgyveno savo „aukso amžių“ ir sugeneravo daugiausia pajamų būtent per krizes. Ką jie darė kitaip? Jie atskyrė gyvenimišką požiūrį nuo verslo požiūrio. Kaip šių požiūrių suvokimas ir atskyrimas gali padėti krizės (ir ne tik) metu? 

Pradžiai, suvokiant jų skirtingumą ir veikiant pagal verslo požiūrį:

  • Gyvenimiškas požiūris (bendra nuovoka, gyvenimiška išmintis) – tai mąstymas ir elgesys pritaikytas gyvenimui, kurio paskirtis - išgyventi ir save realizuoti. Gyvenime mes esame pratę vengti grėsmių ir krizių.
  • Verslo požiūris (profesionalus/racionalus protas, verslo išmintis) – tai mąstymas ir elgesys, pritaikytas verslui. Paskirtis – pelno gavimas. Vadovaudamiesi šiuo požiūriu mes grėsmes, krizes paverčiame galimybėmis bei verslo varikliu. 

Nors tai labai individualus kelias kiekvienam verslui, bet bendras dalykas, kuriuo galėtų vadovautis visi – tai situacijos aiškus suvokimas, priėmimas + tinkami kūrybiniai sprendimai, drąsa ir ryžtas veikti. 

Pasidalinsiu keletu verslui pritaikytų kūrybiškumo metodų, kurie gali padėti verslo užstrigimo metu ieškoti kitų galimybių ir pakelti verslą į kitą lygmenį.

 

Lektorės prisistatymas:

Mano pašaukimas – pradedančiojo verslo mentorystė, vedimas už rankos tiek, kiek reikia:

  • Padedu išsigryninti verslo pradžioje itin reikšmingus dalykus: verslo vertę bei susikurti verslo pagrindus – finansinį planą, kurie yra tiesiog būtini, be ko verslas egzistuoti negali
  • Padedu nusibrėžti aiškią verslo viziją ir jos planingai bei sistemingai siekti.
  •  Apjungiu verslo planą su finansiniu planu, kas padeda taupyti jūsų resursus ir pradžioje investuoti tik į tai, kas būtina. 
  • Mokau analizuoti verslo rodiklius ir efektyvumą.